Mitä huomioida kokkiveistä valitessa?
Kokkiveitsi, tunnettu myös ranskalaisena veitsenä, on suuri veitsi, jota alun perin käyttivät kokit ja teurastajat lihan erottamiseen nivelistä. Se on tullut suosituksi rekvisiitaksi kauhuelokuvissa, joissa se on saanut leiman "teurastusveitsi". Teurastusveitsi tunnettiin kuitenkin alun perin myös nimellä lihankirves.
Viime vuosina kokkiveitsestä on tullut monikäyttöinen veitsi ja se on suosittu monien ravintoloissa kokkaavien kokkien keskuudessa, mutta se on löytänyt paikkansa myös tavallisissa kotitalouksissa. Sen kyky leikata lihaa kuutioiksi, viipaleiksi tai hienoksi tekee siitä täydellisen lisän jokaiseen keittiöön. Alla kerromme, mitä sinun tulisi huomioida ostaessasi kokkiveistä.
Terävä veitsi on tärkeä!
On itsestään selvää, että ruoanlaittoon valitaan terävä veitsi. Jotkut ihmiset kuitenkin unohtavat tämän tärkeän kohdan. He eivät ymmärrä, että terävä veitsi takaa turvallisuuden työssä. Monet aloittelevat kokit välttävät erittäin teräviä veitsiä – erityisesti suuria veitsiä – koska pelkäävät leikkaavansa sormensa tai vahingoittavansa muuta kehon osaa. Veitsien käsittelyssä on aina pidettävä mielessä turvallisuus. Tylsä veitsi on aina suurempi riski kuin erittäin terävän veitsen käyttö. Lue lisää veitsien teroittamisesta toisesta artikkelistamme.
Veitsen terä länsimaissa ja Aasian maissa
Ehkä et tiedä, mutta kokkiveitset on rakennettu eri tavalla länsimaissa (esim. Euroopan maat, Pohjois-Amerikka) ja Aasian maissa. Pääasiallinen ero on niiden rakenteessa - kun "western" veitset on teroitettu 20 asteen kulmaan, "asian" veitset ovat terävämpiä 15 asteen kulmalla. Koska olemme jo todenneet, että terävämmät veitset ovat parempia, suosittelemme loogisesti valitsemaan aasialaisen mallin terävämmällä terän kulmalla. Tietenkin, voit aina teroittaa myös amerikkalaisen/eurooppalaisen terän terävämpään kulmaan esimerkiksi sähköisellä teroittimella. On tärkeää muistaa, että jokainen veitsi tulisi teroittaa kulmaan, jonka valmistaja suosittelee.
Veitsen kestävyys on tärkeää
Et varmasti halua huolehtia siitä, että veitsi taipuu tai katkeaa puoliksi painaessasi sitä. On itsestään selvää, että veitsi ei vahingoitu paineen alla! Tästä syystä sinun tulisi valita sellainen, joka on valmistettu vahvasta metallista. Kuinka valita oikea veitsi, lue täältä. Korkeahiiliset metallit ovat yleensä melko vahvoja (vahvempia kuin ruostumaton teräs), mutta jokainen metallityyppi eroaa hieman. Etsiessäsi vahvaa veistä suosittelemme, että kokeilet sitä ensin käsissäsi. Tartu siihen. Näet, onko se kevyt vai raskas. Et todennäköisesti halua, että veitsesi on liian raskas, koska se rasittaa ranteitasi jo sipulia leikatessa. Kätesi tuntuisivat heikoilta ja väsyneiltä. Vaikka raskaus tarkoittaa voimaa, yritä löytää oikea paino. Yritä myös taivuttaa terää. Jos terä taipuu, vaikka vain hieman, palauta veitsi takaisin. Älä vaivaudu sellaisen veitsen kanssa – se pettää sinut.
Veitsen ote
Vahva, vakaa ja mukava ote on erittäin tärkeä työskennellessäsi minkä tahansa veitsen kanssa, erityisesti suuren veitsen kanssa. Työskennellessäsi keittiöveitsen kanssa työskentelet usein sormet lähellä veitsen leikkuureunaa. On tärkeää, että sinulla on veitsi hallinnassa käsitellessäsi sitä. Kukaan ei halua menettää sormiaan. Saatat ajatella, että sinulle ei voi käydä niin, mutta voi... Jopa pätevillä ja kokeneilla kokeilla on ollut onnettomuuksia, jotka ovat vaatineet muutaman tikin kämmenelle.
Leikatessasi sipulia, tomaatteja, perunoita tai valkosipulia ei ole yllättävää, että kätesi alkavat olla tahmeita ja kosteita. Tämä johtuu yksittäisten ruokien mehuista. Ne vaikuttavat myös kykyysi pitää veitsestä tehokkaasti kiinni. Siksi veistä valitessa kiinnitä huomiota myös kahvan materiaaliin. Veitsen tulisi istua mukavasti kädessä ja siten minimoida liukumisen mahdollisuus.
Tasainen vai kaareva?
Olet ehkä huomannut, että joidenkin kokkien veitset ovat tasaisia ja toiset kaarevia. Suosittelemme lämpimästi valitsemaan veitsiä, joissa on pieni kaarevuus. Kaari on se, mikä auttaa sinua hallitsemaan veistä eri käsittelyissä. Itse asiassa yksi perus tekniikoista (rullaustekniikka) riippuu tästä kaaresta.
Tilaa uutiskirje
Kiinnostuitko tästä artikkelista? Liity tyytyväisten uutiskirjeen tilaajien joukkoon alla olevan lomakkeen avulla ja saat tietoa uutuuksista, tarjouksista tai eksklusiivisuuksista ensimmäisten joukossa!
Suosittelemme kategoriasta Kokkiveitset

Cold Steel Chef’s Knife keittiöveitsi 20,3 cm

XIN CUTLERY kokkiveitsi G10 21,5 cm

XINZUO B27 5-osainen veitsisetti 1 kpl 8,5 tuuman kokkiveitsi 1 kpl 7 tuuman santoku

KERSHAW 6-osainen keittiöveitsisetti K-K6BLOCK

XINZUO B20 8 tuuman kokkiveitsi, pakka-puukahva, 67 kerrosta Damascus-terästä, magneetti

Fällkniven Zulu kokkiveitsi 7,5 cm Zulu

XIN CUTLERY XC140 ironwood kokkiveitsi 19cm

Fällkniven K1 Blue Whale Keittiöveitsi 20 cm