Kuinka valita oikea veitsi asiakkaalle
Uuden veitsen valinta on joillekin helppoa, mutta toisille se tarkoittaa tuntikausien etsimistä internetistä ja päätöksentekoa satojen, jopa tuhansien veitsien välillä. Siksi yritämme tehdä sen sinulle mahdollisimman helpoksi ja auttaa sinua valitsemaan veitsi, joka on kuin tehty sinulle. Valitettavasti joudun heti alussa tuottamaan pettymyksen monille. "Yleisveitsi kaikkeen" EI OLE OLEMASSA. Kyllä, se on järkyttävää ja surullista, mutta näin se on. Mutta kannattaa katsoa asiaa myös valoisalta puolelta. Tämä on myös syy, miksi voit aina ostaa uuden veitsen ja selittää sen vaimollesi tai omalletunnollesi, miksi ostat uuden veitsen, vaikka sinulla on jo yli 100 kotona.
Veitsen valinta käyttötarkoituksen ja tilanteen mukaan
Tämä on aivan ensimmäinen ja tärkein kysymys, jonka sinun tulisi kysyä itseltäsi valitessasi uutta veistä. Mihin aion käyttää sitä? Tai mihin sen pitäisi olla hyödyllinen henkilölle, jolle aion sen lahjoittaa? Pitäisikö sen olla veitsi metsästäjälle? Kaivertamiseen? Sienestykseen? Pilkkomiseen? Päivittäiseen käyttöön? Työpajaan? Keittiöön? Selviytymiseen? Heittämiseen? Puolustukseen? Vai haluatko sen vain siksi, että pidät siitä ja sinulla ei vielä ole sellaista.
Suosituimmat veitsikategoriat valikoimassamme:
- Keittiöveitset
- Lihaveitset
- Metsästysveitset kiinteällä terällä
- Taktiset veitset
- Taskuveitset
- Monitoimityökalut
- Damaskusveitset
Veitsen valinta hinnan ja saatavuuden perusteella
Mitäpä sitä kiertelemään, hinta on tärkeä, joten voit aina asettaa hintahaarukan suodattimeen.
Veitsen hinta vaikuttaa tietenkin muihin tekijöihin, jotka ovat tärkeitä valinnassa. Terän materiaali, kahvan materiaali, työn laatu, merkki ja muut. Tämä tarkoittaa, että jos sanot haluavasi esimerkiksi veitsen huippulaadukkaasta teräksestä, mammutin syöksyhampaasta valmistetulla kahvalla, sinun on varauduttava siihen, että se maksaa moninkertaisesti enemmän kuin veitsi 420-teräksestä, muovikahvalla. Yksinkertaisesti sanottuna, myös veitsissä pätee, että laadusta maksetaan.
Taittuva veitsi vai mieluummin kiinteäteräinen veitsi?
Tähän kysymykseen vastaa suurelta osin ensimmäinen kysymys – Mihin aion käyttää sitä? Jos haluat käyttää veistä esimerkiksi pilkkomiseen tai heittämiseen, älä katso taittuvaa veistä. Toisaalta, jos haluat kantaa veistä mukanasi myös kaupungissa ja erityisesti niin, ettei kukaan näe sitä, älä osta veistä kuin Rambo. Mutta tämä valinta ei ole aina yksiselitteinen. Esimerkiksi metsästysveitsi riistan käsittelyyn voi olla sopiva myös kiinteä veitsi, joka tarjoaa varmemman ja mukavamman otteen, ja tarvittaessa sillä voi myös leikata jotain, ja samalla se on helpompi puhdistaa. Toisaalta taittuvassa metsästysveitsessä on luusaha, mahdollisesti suolistaja, mikä helpottaa paljon työtä, mutta siinä ei varmasti ole yhtä mukavaa otetta ja taittuvan veitsen puhdistaminen tällaisen työn jälkeen ei ole juuri hauskaa.
Tärkeä on veitsen terän materiaali
440C, N690, X50CrMoV15, CPM-S30V, 1095, M390... eivätkö nämä sano sinulle mitään? Veitsiteräksiä on paljon, ja niiden tunteminen on kirjaimellisesti tiedettä, ja käsittelemme tätä aihetta erillisessä artikkelissa. Teräkset voidaan kuitenkin jakaa kahteen perusryhmään – ruostumattomiin (stainless) ja hiiliteräksiin (carbon). Ei voida sanoa, että ruostumaton on parempi tai huonompi kuin hiiliteräs, tai päinvastoin. Molemmilla näillä teräsryhmillä on omat plussansa ja miinuksensa. Jotta en sekoittaisi sinua, mainitsen vain muutamia olennaisia eroja. Ruostumaton teräs on paljon kestävämpi korroosiota vastaan, mikä tarkoittaa sinulle minimaalista huoltoa veitselle verrattuna hiiliteräsveitseen, joka on kuivattava jokaisen käytön jälkeen ja mieluiten myös öljyttävä, jos haluat välttää patinan tai ruosteen muodostumisen. Toisaalta, hiiliteräkset ovat yleensä kovempia, mutta samalla helpommin teroitettavia, ja niillä on paremmat leikkausominaisuudet. Kuten sanoin, tämä on vain perusjako. Jos haluat tietää enemmän yksittäisistä veitsiteräksistä, klikkaa tästä.
Oikea veitsen kahvamateriaali
Valmistajat tarjoavat lukemattomia materiaaleja kahvojen valmistukseen, ja se riippuu täysin sinusta ja maustasi, mitä suosittelet. Olipa kyseessä vuosisatoja käytetyt erilaiset puulajit, sarvet tai pidätkö enemmän moderneista materiaaleista kuten G10, micarta, titaani ja muut. Tässä on todella vaikea neuvoa, mikä on parempi tai huonompi. Esimerkiksi sarvikahva voi olla jollekin kaunis esteettinen elementti, mutta toiselle taas kahva, joka liukuu riistan käsittelyssä eikä ole kovin käytännöllinen. Toisaalta G10 voi vaikuttaa jonkun mielestä tylsältä ja tavalliselta, mutta toisaalta se on erittäin vakaa ja kestävä materiaali.
Tilaa uutiskirje
Kiinnostuitko tästä artikkelista? Liity tyytyväisten uutiskirjeen tilaajien joukkoon alla olevan lomakkeen avulla ja saat tietoa uutuuksista, tarjouksista tai eksklusiivisuuksista ensimmäisten joukossa!
Suosittelemme kategoriasta Kaikki keittiöveitset

BÖKER CORE teurastajan veitsi 20,7 cm 130760 ruskea

WUSTHOF PERFORMER Leipäveitsi 23cm 1061201123

XIN CUTLERY XC119 valkoinen puhvelinsarvi, ruusupuu, japanilainen veitsi 22,5 cm

Zwilling All Star leipäveitsi 20 cm

XIN CUTLERY XC124 kokkiveitsi G10 21,5 cm

WUSTHOF GOURMET tomaattiveitsi 12 cm, 1035048012

Tramontina TR steak- ja viipalointisetti 2 kpl 21198/960

Mikov 310-NH-10 REZ/NAVLEK 128090