Valmistelu vaihe vaiheelta
Lohta fileoidessa erotamme kalan lihan selkärangasta. Kuulostaa yksinkertaiselta, eikö? Kun tunnet oikean menetelmän ja saat harjoitusta, se on todella helppoa. Olemme jakaneet prosessin yksinkertaisiin vaiheisiin, joihin on liitetty myös kuvituksia. Ne auttavat sinua saamaan saaliisi kaupasta grilliin ilman pienintäkään ongelmaa.
Ennen kuin aloitat lohen fileoinnin, sinun on tiedettävä muutama asia, jotta prosessi sujuu sujuvasti, nimittäin:
- LOHI – Poista lohesta sisälmykset, leikkaa pää ja pyrstö ennen fileointia.
- HYVÄ TYÖSKENTELYPINTA - vakaa ja helposti puhdistettava työpinta on välttämätön. HDPE (korkeatiheyksinen polyeteeni) -levyt sekä muoviset alustat sopivat tähän erinomaisesti. Ihanteellisesti työpinnan tulisi olla tarpeeksi suuri, jotta siihen mahtuu 2 fileetä vierekkäin.
- VAHVA JA TERÄVÄ VEITSI - suosikkimme on suora veitsi jäykällä terällä, jota pidämme kuin "wicked-shahp". Vaikka ohut fileointiveitsi toimii parhaiten pienempien kalojen paloittelussa, sen terä on vaikeasti hallittavissa isompien kalojen kanssa, mikä usein johtaa lihan menetykseen!
- HYVIN JA HELPPOSTI – VAIN VEITSENTEROITTIMELLA - Terävät veitset tekevät puhtaita ja helppoja leikkauksia. Suosittelemme ehdottomasti ammattimaista teroitinta: Work Sharp Culinary E5
Aloitetaan:
Vaihe 1
Valmistele lohi, josta on poistettu sisälmykset, pää ja pyrstö. Aseta kala niin, että sen selkäpuoli on sinua kohti ja pää osoittaa oikealle.
Vaihe 2
Pidä vatsaeviä ylöspäin ja rintaeviä ja kaulusta vasten aseta veitsi selkärangan vasemmalle (ylä) puolelle.
Vaihe 3
Pidä edelleen vatsaeviä ylhäällä ja liikuta veistä selkärangan suuntaisesti "sahaavalla" liikkeellä sisään ja ulos. Varmista, että pidät veistä aina hieman kallistettuna kohti selkärankaa.
Vaihe 4
Kun pääset vatsan ontelon loppuun, siirrä kätesi rintaevästä ja aseta se litteästi kalan sivulle noin puoliväliin. Pidä edelleen lievä kallistus alaspäin kohti selkärankaa ja jatka kalan leikkaamista. Kun olet valmis leikkauksen, voit asettaa ensimmäisen fileen sivuun.
Vaihe 5
Käännä kala niin, että vatsa on sinua kohti, pää oikealle. Toista filettä varten aloitamme prosessin alusta.
Vaihe 6
Pidä vatsaeviä ylhäällä ja rintaeviä ja kaulusta vasten aseta veitsi - selkärangan oikean (ylä) reunan yläosaan ja aloita leikkaaminen.
Vaihe 7
Jatka leikkaamista, kunnes olet lähellä rintakehän loppua, siirrä sitten kätesi kauluksesta tukemaan kalaa noin puolivälissä sen pituutta. Leikkaa, kunnes puoli irtoaa selkärangasta ja voit asettaa fileen viereiselle alustalle tai lautaselle.
Vaihe 8
Kun olet valmis, sinulla pitäisi olla enimmäkseen lihaton selkäranka ja 2 kaunista lohifileetä. Tässä vaiheessa voit valita, grillaatko vai paistatko lohen.
Vaihe 9
Haluaisimme lisätä muutaman lisävaiheen kylkiluiden ja kauluksen poistamiseksi, joten älä epäröi jatkaa... Poista kaulus leikkaamalla se pystysuoraan noin 1/4 pään leikkauksesta ja rintaevän luun takaa – älä heitä näitä osia pois, sillä ne ovat erittäin hyviä grillissä. Laitamme sen vain sivuun helpottaaksemme seuraavaa vaihetta.
Vaihe 10
Tässä vaiheessa se alkaa olla jo monimutkaisempaa. Työnnä veitsi kylkiluiden alle ja kallista sitten terä niitä kohti. Ajatuksena on käyttää luita apuna, jotta vältetään leikkaaminen vatsan lihaan, mikä vaatii kärsivällisyyttä ja hienovaraisuutta. Helpoin tapa poistaa nämä luut on tehdä sarja teräviä veitsen liikkeitä yhteen suuntaan - kylkiluita vastaan - ja kevyellä paineella vapaalla kädellä. Kun pääset luiden loppuun (suoraan vatsan leikkauksen yläpuolelle), pidä kiinni kylkiluiden läpät ja leikkaa ne yhdellä liikkeellä. Ole erittäin varovainen poistaessasi kylkiluita. Liiku veitsellä hitaasti ja älä leikkaa itseäsi.
Vaihe 11
Fileesi on valmis ja valmis viimeiseen maustamiseen. Käytä siihen suolaa, mausteita ja hieman sitruuna-voikastiketta.
Kuten useimmissa keittiötehtävissä, myös fileointi vaatii hieman harjoittelua, jotta se sujuu sujuvasti ja helposti. Muista aina käyttää terävää veistä ja anna kalan luiden olla oppaana leikkauksissasi. Leikkaa varmasti hitaasti, muista veitsen sijoittaminen kädessäsi ja jos jokin ei näytä oikealta tai tuntuu väärältä, lopeta leikkaaminen.
Tutustu valikoimaamme fileointiveitsiä turvalliseen työskentelyyn minkä tahansa kalan kanssa.
Jotkut tämän artikkelin kuvat on otettu luvalla sivustolta www.worksharptools.com
Tilaa uutiskirje
Kiinnostuitko tästä artikkelista? Liity tyytyväisten uutiskirjeen tilaajien joukkoon alla olevan lomakkeen avulla ja saat tietoa uutuuksista, tarjouksista tai eksklusiivisuuksista ensimmäisten joukossa!
Suosittelemme kategoriasta Fileerausveitset

Marttiini CKP fileerausveitsi 19 cm stainless steel 757114P

Marttiini Martef Fileerausveitsi 19 ruostumaton teräs & Martef/kumi/nahka 836014T

Gerber Controller 6" Folding Fillet Knife Salt 31-003599

Gerber Controller 8" Fillet Knife Salt 31-003558

Gerber Controller 6" Fillet Knife Salt 31-003557

Marttiini Kide Fileerausveitsi 21 cm stainless steel 424110

Marttiini Martef Fileointiveitsi 23 ruostumaton teräs & Martef/kumi/nahka 846014T

ROSELLI Big Fish Knife, UHC RW255