Kuinka fileoida lohi täydellisesti?

Valmistelu vaihe vaiheelta

Lohta fileoidessa erotamme kalan lihan selkärangasta. Kuulostaa yksinkertaiselta, eikö? Kun tunnet oikean menetelmän ja saat harjoitusta, se on todella helppoa. Olemme jakaneet prosessin yksinkertaisiin vaiheisiin, joihin on liitetty myös kuvituksia. Ne auttavat sinua saamaan saaliisi kaupasta grilliin ilman pienintäkään ongelmaa. 

Ennen kuin aloitat lohen fileoinnin, sinun on tiedettävä muutama asia, jotta prosessi sujuu sujuvasti, nimittäin:

  1. LOHI – Poista lohesta sisälmykset, leikkaa pää ja pyrstö ennen fileointia.
  2. HYVÄ TYÖSKENTELYPINTA - vakaa ja helposti puhdistettava työpinta on välttämätön. HDPE (korkeatiheyksinen polyeteeni) -levyt sekä muoviset alustat sopivat tähän erinomaisesti. Ihanteellisesti työpinnan tulisi olla tarpeeksi suuri, jotta siihen mahtuu 2 fileetä vierekkäin.
  3. VAHVA JA TERÄVÄ VEITSI - suosikkimme on suora veitsi jäykällä terällä, jota pidämme kuin "wicked-shahp". Vaikka ohut fileointiveitsi toimii parhaiten pienempien kalojen paloittelussa, sen terä on vaikeasti hallittavissa isompien kalojen kanssa, mikä usein johtaa lihan menetykseen! 
  4. HYVIN JA HELPPOSTI – VAIN VEITSENTEROITTIMELLA - Terävät veitset tekevät puhtaita ja helppoja leikkauksia. Suosittelemme ehdottomasti ammattimaista teroitinta: Work Sharp Culinary E5

Aloitetaan:

Vaihe 1

Valmistele lohi, josta on poistettu sisälmykset, pää ja pyrstö. Aseta kala niin, että sen selkäpuoli on sinua kohti ja pää osoittaa oikealle.  

Knifestock BLOG - Kuinka fileoida lohi oikein

Vaihe 2 

Pidä vatsaeviä ylöspäin ja rintaeviä ja kaulusta vasten aseta veitsi selkärangan vasemmalle (ylä) puolelle.

Knifestock BLOG - Kuinka fileoida lohi oikein

Vaihe 3 

Pidä edelleen vatsaeviä ylhäällä ja liikuta veistä selkärangan suuntaisesti "sahaavalla" liikkeellä sisään ja ulos. Varmista, että pidät veistä aina hieman kallistettuna kohti selkärankaa. 

Knifestock BLOG - Kuinka fileoida lohi oikein

Vaihe 4 

Kun pääset vatsan ontelon loppuun, siirrä kätesi rintaevästä ja aseta se litteästi kalan sivulle noin puoliväliin. Pidä edelleen lievä kallistus alaspäin kohti selkärankaa ja jatka kalan leikkaamista. Kun olet valmis leikkauksen, voit asettaa ensimmäisen fileen sivuun. 

Knifestock BLOG - Kuinka fileoida lohi oikein

Vaihe 5

Käännä kala niin, että vatsa on sinua kohti, pää oikealle. Toista filettä varten aloitamme prosessin alusta.

Knifestock BLOG - Kuinka fileoida lohi oikein

Vaihe 6 

Pidä vatsaeviä ylhäällä ja rintaeviä ja kaulusta vasten aseta veitsi - selkärangan oikean (ylä) reunan yläosaan ja aloita leikkaaminen.

Knifestock BLOG - Kuinka fileoida lohi oikein

Vaihe 7

Jatka leikkaamista, kunnes olet lähellä rintakehän loppua, siirrä sitten kätesi kauluksesta tukemaan kalaa noin puolivälissä sen pituutta. Leikkaa, kunnes puoli irtoaa selkärangasta ja voit asettaa fileen viereiselle alustalle tai lautaselle.

Knifestock BLOG - Kuinka fileoida lohi oikein

Vaihe 8

Kun olet valmis, sinulla pitäisi olla enimmäkseen lihaton selkäranka ja 2 kaunista lohifileetä. Tässä vaiheessa voit valita, grillaatko vai paistatko lohen.  

Knifestock BLOG - Kuinka fileoida lohi oikein

Vaihe 9

Haluaisimme lisätä muutaman lisävaiheen kylkiluiden ja kauluksen poistamiseksi, joten älä epäröi jatkaa... Poista kaulus leikkaamalla se pystysuoraan noin 1/4 pään leikkauksesta ja rintaevän luun takaa – älä heitä näitä osia pois, sillä ne ovat erittäin hyviä grillissä. Laitamme sen vain sivuun helpottaaksemme seuraavaa vaihetta.

Knifestock BLOG - Kuinka fileoida lohi oikein

Vaihe 10

Tässä vaiheessa se alkaa olla jo monimutkaisempaa. Työnnä veitsi kylkiluiden alle ja kallista sitten terä niitä kohti. Ajatuksena on käyttää luita apuna, jotta vältetään leikkaaminen vatsan lihaan, mikä vaatii kärsivällisyyttä ja hienovaraisuutta. Helpoin tapa poistaa nämä luut on tehdä sarja teräviä veitsen liikkeitä yhteen suuntaan - kylkiluita vastaan - ja kevyellä paineella vapaalla kädellä. Kun pääset luiden loppuun (suoraan vatsan leikkauksen yläpuolelle), pidä kiinni kylkiluiden läpät ja leikkaa ne yhdellä liikkeellä. Ole erittäin varovainen poistaessasi kylkiluita. Liiku veitsellä hitaasti ja älä leikkaa itseäsi.

Knifestock BLOG - Kuinka fileoida lohi oikein

Vaihe 11

Fileesi on valmis ja valmis viimeiseen maustamiseen. Käytä siihen suolaa, mausteita ja hieman sitruuna-voikastiketta. 

Knifestock BLOG - Kuinka fileoida lohi oikein

Kuten useimmissa keittiötehtävissä, myös fileointi vaatii hieman harjoittelua, jotta se sujuu sujuvasti ja helposti. Muista aina käyttää terävää veistä ja anna kalan luiden olla oppaana leikkauksissasi. Leikkaa varmasti hitaasti, muista veitsen sijoittaminen kädessäsi ja jos jokin ei näytä oikealta tai tuntuu väärältä, lopeta leikkaaminen.

Tutustu valikoimaamme fileointiveitsiä turvalliseen työskentelyyn minkä tahansa kalan kanssa.

Jotkut tämän artikkelin kuvat on otettu luvalla sivustolta www.worksharptools.com

Tilaa uutiskirje

Kiinnostuitko tästä artikkelista? Liity tyytyväisten uutiskirjeen tilaajien joukkoon alla olevan lomakkeen avulla ja saat tietoa uutuuksista, tarjouksista tai eksklusiivisuuksista ensimmäisten joukossa!