Käytännön vinkkejä Santoku-veitsen ostamiseen

Veitsien ostaminen voi olla monille ihmisille pelottava kokemus. Tämä pätee erityisesti silloin, kun harkitaan suurten veitsien tai sellaisten veitsien ostamista, joista ei ole aiempaa kokemusta. On yksi asia mennä ostamaan pihviveitsisarja, kun olet käyttänyt niitä koko elämäsi, ja aivan toinen asia ostaa veitsi, jota olet käyttänyt vain kerran tai josta sinulla ei ole lainkaan kokemusta. Juuri jälkimmäinen tilanne on yleinen, kun ihmiset etsivät sopivaa Santoku-veistä.

Jos et tunne Santoku-veitsien maailmaa, on helppo eksyä. Mikä kahvatyyppi on paras? Mitä ovat terän reunassa olevat kolot ja mihin niitä käytetään? Miksi jotkut veitsien terät ovat korkeampia kuin toiset? Miten tällaisen herkän veitsen huolto tapahtuu, jotta se pysyy kunnossa? Onko edes tarpeen ostaa tämä veitsi, vai riittääkö keittiöveitsisarjasi tarpeisiisi?

Sana „santoku“ tarkoittaa kirjaimellisesti „kolme hyveitä“. Tämän veitsen nimi valittiin edustamaan sen kolmea pääasiallista käyttötarkoitusta - leikkaaminen, viipalointi ja pilkkominen. Vaikka Santoku-veitsen käyttö on hyvin samanlaista kuin leikkausveitsen, on heti nähtävissä, kuinka merkittävästi nämä kaksi veistyyppiä eroavat toisistaan muotoilultaan. Mitä et ehkä tiedä, on se, että ne eroavat myös käyttötavoiltaan.

Santoku on käytöltään spesifisempi kuin leikkausveitsi. Verrattuna keittiöveitseen se keskittyy enemmän pienempiin, tarkempiin ja hienovaraisempiin tehtäviin, kuten esimerkiksi koristeellisten ohuiden vihannesviipaleiden luomiseen. Santoku-veitsen täyden potentiaalin hyödyntämiseen tarvittava tekniikka on hieman haastavampi hallita kuin leikkausveitsen, mutta lopulta se johtaa hienompiin viipaleisiin ja tarkempiin leikkauksiin. Tärkeää on, että tehtävän suorittaminen vie huomattavasti vähemmän aikaa.

Nämä suositukset on suunniteltu auttamaan sinua valitsemaan laadukas Santoku-veitsi. Tämän oppaan laatimiseksi olemme käyttäneet tunteja Santoku-veitsien tutkimiseen ja vertaamiseen sekä selvittäneet, mitkä sen ominaisuudet ovat huippukokkien suosimia aina terän kärjestä kahvaan asti. Pienessä määrin olemme lisänneet suosituksiin myös omia kokemuksiamme tästä veitsityypistä, jotta voimme tuoda sinulle lähemmäksi, millaista on työskennellä erilaisten Santoku-veitsien kanssa.

Terän leveyden ja leikkauskulman tärkeys

Jos olet kiinnittänyt huomiota yllä olevaan tekstiin tai tiedät jo jotain Santoku-veitsistä, ei ole yllätys, että terävät ja ohuet terät ovat erityisen tärkeitä Santoku-veitsissä. Terä on teroitettava erittäin terävään kulmaan, jotta se voi leikata minkä tahansa hedelmän tai vihanneksen pinnan, joka sen tielle asetetaan. Veitsen kanssa työskennellessä sormia käytetään vain vähän. Muista, että Santoku-veitsellä leikataan vain ylös-alas-liikkeellä. Et voi luottaa mihinkään sahalaitaan tai edestakaiseen liikkeeseen, joka on tyypillistä leikkausveitsille.

Ohuet terät ovat välttämättömiä ohuiden viipaleiden luomiseksi. Halusitpa sitten leikata erittäin ohuita sipuliviipaleita kastikkeisiin ja levitteisiin tai lihaviipaleita lounaalle, ilman riittävän ohutta terää se ei onnistu. Esimerkillisiä, paperinohuita viipaleita ei voi luoda leveällä terällä. On myös tärkeää, että veitsessäsi on erittäin terävä leikkauskulma. Leikkauskulman yläraja on 20˚, mikä tahansa suurempi kulma on liian suuri. Yritä löytää terä, jonka leikkauskulma on 15˚ ja 20˚ välillä. Jos löydät alle 15˚ kulman, vielä parempi. Mitä terävämpi, sen parempi.

Kaikki veitset eivät ole samanlaisia. Älä oleta, että jokainen veitsi, joka näyttää tai jota kutsutaan Santokuksi, on ohut ja siinä on terävä kulma. Tee pieni tutkimus ennen ostamista. Ilmoittaako valmistaja leikkauskulman? Jos ei, lue muutama kuluttaja-arvostelu, erityisesti mitä sanotaan veitsen terävyydestä. Jos mahdollista, etsi arvosteluja, jotka on kirjoitettu kokkien ja henkilöiden toimesta, joilla ei ole yhteyttä kyseiseen yritykseen.

Voima on tärkeää

On myös erittäin tärkeää valita terä, joka on valmistettu kestävästä teräksestä. Vaikka suosittelemme kestävää terästä monille veitsille, uskon, että tämä on erityisen tärkeää tälle veitsityypille. Jotkut veitsityypit tarvitsevat materiaalin joustavuutta (esim. leipäveitsi). Santoku-veitsi ei kuulu veitsiin, joiden tulisi olla joustavia. Tarvitset paitsi kestävän ja kovan terän, myös vakaan veitsen.

Suosittelemme etsimään terän, joka on valmistettu korkeahiilisestä teräksestä (high-carbon steel) tai korkeahiilisestä ruostumattomasta teräksestä. Korkea hiilipitoisuus näissä terästyypeissä antaa materiaalille poikkeuksellista kestävyyttä. Jos tunnet tarvitsevasi ruostumattomasta teräksestä valmistetun terän, etsi täysin taottua. Tarkennuksena, etsi sellaisia, jotka on taottu suuresta teräskappaleesta muotoon, sen sijaan että ne olisi leikattu teräslevystä. Taontaprosessi tekee melkein mistä tahansa terästyypistä kestävämmän. Korkeammasta hinnasta huolimatta, suosittelemme valitsemaan taotun teräksen riippumatta siitä, minkä tyyppisen valitset (tarvitsetpa sitten korkeahiilistä, ruostumatonta tai korkeahiilistä ruostumatonta terästä).

Vaikka keraamiset veitset ovat riittävän teräviä ja kestävät pituuden muutoksia ja taipumista, ne ovat liian hauraita Santoku-veitsille tyypillisiin tehtäviin. Jos kuitenkin olet keraamisten veitsien vankka kannattaja, suosittelemme olemaan tarkkana leikkuulaudan valinnassa. Muovi- ja puuleikkuulaudat ovat terälle hellävaraisempia kuin materiaalit kuten lasi tai marmori.

Santoku-veitsen kanssa käytettävät tekniikat ovat usein yksinkertaisia, mutta vaativat, että terä ja kahva ovat tukevasti kiinni toisissaan. Siksi suosittelemme etsimään mallin, jossa on kolminkertaisesti niitattu terän runko. Jos kolminkertainen niittaus ei ole saatavilla, varmista, että valitsemasi veitsi on vähintään yhtenäinen. Viimeinen asia, jonka haluat, on huomata leikkaamisen aikana, että terä ja kahva ovat irronneet toisistaan. Tämä voisi olla paitsi epämiellyttävä, myös vaarallinen tilanne.

Veitsen korkeus auttaa

Miksi Santoku-veitsillä on niin korkeat terät? Tähän kysymykseen on kaksi mahdollista vastausta. Ensinnäkin, jotta voit luoda sellaisia paperinohuita viipaleita, joista Santoku-veitset ovat tunnettuja, haluat, että veitsesi terä on lähes yhtä korkea (mieluiten korkeampi) kuin leikkaamasi raaka-aineet. Korkea terä toimii leikkaamisen aikana esteenä ja pitää viipaleet yhdessä loppuun asti.

Ajattele sitä näin: aivan kuten sinulla olisi paremmat mahdollisuudet leikata suoraa viivaa paperin läpi, jos käyttäisit pitkiä saksia, sinulla on paremmat mahdollisuudet luoda tasaisia leikkauksia, jos käytät Santoku-veistä, jossa on korkea terä. Alle kahden tuuman (5,08 cm) korkea terä ei todennäköisesti luo tasaisia viipaleita, aivan kuten yrittäisit leikata paperia vain saksien kärjellä.

Toinen korkean veitsen etu on, että voit käyttää sitä jo leikattujen ruokien siirtämiseen. Kääntämällä veitsi yksinkertaisesti sivulle ja nostamalla käsitellyt ruokapalat terälle, voit helposti siirtää ne haluttuun keittiöastiaan. Tietenkin, kun käytät veistä tällä tavalla, haluat olla erittäin varovainen, koska keittiöonnettomuuden riski on olemassa.

Ontot sivut

Olet ehkä huomannut, että useimmissa Santoku-veitsissä on reunoissa kolot. Jos et tunne tämän tyyppistä terää, ota hetki aikaa lukeaksesi tämä kappale ymmärtääksesi, mihin nämä urat ovat tarkoitettu, miten ne toimivat ja miksi ne ovat niin tärkeitä Santoku-veitsessä.

Yleisesti tällaisia teriä kutsutaan onttoiksi teriksi tai Granton edge -teriä. Näiden terien ontelot luovat ympäristön, joka estää veden tarttumisen ja estää ruoan tarttumisen terään. Miksi tämä on tärkeää Santoku-veitselle? Suurin osa ruoasta, jota käsittelet Santoku-veitsellä, on mehukasta tai tarttuvaa. Punaisesta paprikasta ja sipulista ruohosipuliin ja valkosipuliin, on todennäköistä, että kohtaat monia ruokia, jotka tarttuisivat terään työskennellessäsi.

Ei ongelmaa, eikö? Voit aina pyyhkiä ruoan palat terästä sormella ja jatkaa. Kyllä, tämä on totta myös Santoku-veitsillä, mutta yksi tärkeimmistä syistä, miksi ihmiset valitsevat ontot terät, on se, että verrattuna leikkausveitseen Santoku-veitsellä työskentely vie huomattavasti vähemmän aikaa. Viiden sekunnin välein pysähtyminen terän pyyhkimiseksi hidastaa työtä niin paljon, että suosittelen lämpimästi ostamaan Santoku-veitsen, jossa on ontot sivut.

Tilaa uutiskirje

Kiinnostuitko tästä artikkelista? Liity tyytyväisten uutiskirjeen tilaajien joukkoon alla olevan lomakkeen avulla ja saat tietoa uutuuksista, tarjouksista tai eksklusiivisuuksista ensimmäisten joukossa!