Kuinka teroittaa veitsi?
Perusteena on hyvä, terävä veitsi. Terävällä veitsellä jokainen leikkaus on helpompi, nopeampi ja ennen kaikkea turvallisempi. Tässä artikkelissa löydät kaikki perustiedot siitä, kuinka voit itse ammattimaisesti teroittaa veitsesi.
Milloin veitsi on tarpeen teroittaa?
Ensimmäiseksi sinun tulee tarkasti tarkastella veitsen terää, se auttaa sinua päättämään, kuinka paljon veitsi tarvitsee teroitusta.
Kuinka testata terä?
- Aseta terä kevyesti peukalon kynnen päälle ja liu'uta sitä itsestäsi poispäin. Jos terä liukuu kynnen päällä tarttumatta, on todennäköistä, että sen reuna on tylsä.
- Toiseen testiin tarvitset palan paperia. Pidä se edessäsi ja leikkaa terällä alaspäin kädestäsi. Jos et pysty leikkaamaan paperia veitsen paineella, ongelmana on jälleen liian vähän teroitettu veitsen terä. Lue lisää artikkelista kuinka testata veitsen terävyyttä.
- On edullisinta testata veitsen leikkauskykyä materiaaleilla, kuten vihanneksilla, köydellä tai pahvilla. Jos joudut käyttämään paljon voimaa leikkaamiseen tai jos joudut "sahaamaan", se tarkoittaa jälleen - liian vähän teroitettu terä.
Terän kulma
Terän kulma vaihtelee veitsen tyylin ja käyttötarkoituksen mukaan. Nämä kulmat vaihtelevat yleensä 10–35 asteen välillä. 10 asteen kulma on erittäin hieno reuna (ajattele partahöylää). Paljon suurempi kulma, kuten 35 astetta, löytyy paksusta terästä, kuten machetesta. Mitä suurempi kulma, sitä kestävämpi reuna, mikä tarkoittaa, että se kestää myös kovempaa leikkuumateriaalia. Mitä pienempi kulma, sitä hienostuneempi ja tarkempi leikkaus on. Molemmat terän kulmat pysyvät pidempään terävinä, kun käytät niitä oikeisiin leikkaustarkoituksiin.
Kun päätät, minkä kulman haluat veitsellesi, riittää, että katsot valmistajan suositusta. Asteet voivat hieman vaihdella ja terän kulmaa voi helposti säätää Work Sharp -tuotteilla, kuten esimerkiksi KEN ONION EDITION KNIFE & TOOL SHARPENER, joka säädetään 1 asteen välein.
Sääntö, jota sinun tulee noudattaa, on:
- 17 - 20 astetta keittiöveitsille
- 22 - 35 astetta ulkoiluveitsille
- 30 – 40 astetta ulkotyökaluille
Teräs ja veitset
Teräkset eroavat toisistaan. Ne voivat olla pehmeitä, kovia tai hauraita. Teräksen ymmärtäminen auttaa sinua teroittamisessa. Katso tämä artikkeli - https://www.knifestock.sk/noziarske-ocele-a35, joka sisältää selkeän erittelyn terästyypeistä ja tietoa, joka on hyödyllistä niiden teroittamisessa.
Terän muoto
Terän muodon perusteella teroitustapa muuttuu. Jos sinulla on tyypillinen suora reuna, seuraat teroittaessasi terän kaarta. Terä kuten "tanto" voi vaikuttaa haasteelta teroittaa, vaikka se onkin itse asiassa hyvin yksinkertaista! Teroita pidempi reuna ensimmäiseen pisteeseen asti ja sitten manuaalisesti terällä niin, että teroitat vain lyhyemmän yläreunan, toisen, joka päättyy jälleen pisteeseen, jossa molemmat reunat kohtaavat. Jos sinulla on sahalaitainen reuna, teroitat vain tasaisen puolen ilman viistettä. Jos sinulla on pieniä keraamisia teroituskiviä, kuten WORK SHARP GUIDED FIELD SHARPENER, tai COMBO KNIFE SHARPENER, voit helposti teroittaa myös sahalaitaisen terän välejä.
Mitä hiomakiviä sinun tulisi käyttää?
Arvioi veitsesi kunto. Käytä karkeaa hiomakiveä, jos reuna on epätasainen tai terässä on lohkeamia. Suosittelemme käyttämään siihen: ORIGINAL KNIFE & TOOL SHARPENER. Toinen syy käyttää karkeampaa hiomakiveä on, jos teroitat kovempaa terästä. Kun reuna on terävä, käytä sen hienosäätöön keskikarkeaa tai hienoa hiomakiveä.
Tilaa uutiskirje
Kiinnostuitko tästä artikkelista? Liity tyytyväisten uutiskirjeen tilaajien joukkoon alla olevan lomakkeen avulla ja saat tietoa uutuuksista, tarjouksista tai eksklusiivisuuksista ensimmäisten joukossa!