Veitsenterien hiontatyypit

Hiomistyyppit

Kun ostat veitsen, otetaan huomioon useita parametreja, kuten teräsmateriaali, terän pituus, millainen tuppi veitsellä on ja niin edelleen. Usein kuitenkin unohdetaan niin tärkeä asia kuin hiomistyyppi. Jotkut eivät edes ajattele sitä, ja toiset taas eivät tiedä, onko parempi valita tasainen, ontto, scandi... Kuten kaikessa, jokaisella hiomistyypillä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Tässä artikkelissa yritämme tiivistää ne sinulle mahdollisimman yksinkertaisesti.

veitsien hiomistyypit - tasainen hionta knifestock

Tasainen (flat)

Hionta kapenee tasaisesti terän selästä kohti terää ja päättyy viisteeseen. Tämä on yksinkertaisin ja nykyisin yleisin hiomistyyppi. Se on kultainen keskitie kestävyyden ja leikkuukyvyn välillä. Ei ole sattumaa, että lähes kaikilla keittiöveitsillä maailmassa on juuri tasainen hionta. Älä kuitenkaan luule, että tämä tyyppi soveltuu vain leikkaamiseen ja viipalointiin, se pystyy paljon muuhunkin. Kuitenkin kaikkein raskaimpiin tehtäviin sopivat paremmin muut hiomistyypit. Tasainen hionta on erityisesti Spyderco-yrityksen suosiossa (kuvassa Endura 4), ja Böker Plus Rold on erinomainen esimerkki siitä, että tasainen hionta ei jää häpeään edes suurissa, ulkoiluveitsissä.

veitsien hiomistyypit - Spyderco tasainen hionta - knifestock veitsien hiomistyypit - Böker tasainen hionta - knifestock
Spyderco Endura 4 Böker Plus Rold

veitsien hiomistyypit - osittain tasainen hionta knifestock

Osittain tasainen (partial flat)

Tämä on käytännössä sama hionta kuin tasainen, mutta ero on siinä, että se ei ala kapenemaan heti terän selästä, vaan hieman alempaa. Näin saadaan hieman suurempi hiomiskulma ja siten myös suurempi kestävyys. Käytännössä ero on kuitenkin merkityksetön ja kyseessä on enemmänkin muotoilukysymys. Sitä voidaan kuitenkin pitää välimuotona tasaisen ja sapelihionnan välillä. Ihanteellinen esimerkki tällaisesta veitsestä on suosittu Benchmade Bugout tai Muela Rhino

veitsien hiomistyypit - Benchmade Bugout osittain tasainen hionta - knifestock veitsien hiomistyypit - Muela Rhino osittain tasainen hionta - knifestock
Benchmade Bugout Muela Rhino

veitsien hiomistyypit - sapelihionta knifestock

Sapelihionta (saber)

Kuten aiemmin mainittiin, sapelihionta on hyvin samanlainen kuin osittain tasainen hionta, mutta ero on siinä, että kapeneminen alkaa vielä alempaa. Näin ollen terä on hieman paksumpi ja saa hieman enemmän kestävyyttä, mutta samalla se menettää leikkuukykyä. Siksi tämä hionta on suosittu erityisesti sotilas/taktisissa veitsissä. Ero sapelihionnan ja osittain tasaisen hionnan välillä on minimaalinen ja on vaikea määrittää, kumpi niistä on kyseessä, ja lisäksi jokainen valmistaja käyttää eri merkintöjä. Tärkeintä on, että mitä alempana terässä taso muuttuu viisteeksi, sitä vahvempi ja samalla vähemmän leikkaava terä on. Tietenkin on otettava huomioon myös terän kokonaisleveys ja materiaali. Hyvinä esimerkkeinä toimivat Mikov Uton tai Böker Plus Strike.

veitsien hiomistyypit - Mikov Uton sapelihionta - knifestock veitsien hiomistyypit - Böker Plus Strike sapelihionta - knifestock
Mikov Uton Böker Plus Strike

veitsien hiomistyypit - ontto hionta knifestock

Ontto (hollow)

Ontolla hionnalla on kovera kaari siitä kohdasta, missä hionta alkaa, aina terään asti, ja se päättyy viisteeseen. Joskus on vaikea paljain silmin määrittää, onko kyseessä ontto hionta. Apuna voi käyttää valon heijastusta. Jos valon heijastus taipuu, kun liikutat terää, kyseessä on ontto hionta. Tämän hionnan edut ja käyttötarkoitus ovat selvät – leikkaaminen, viipalointi. Tässä tyyppi loistaa ja on ylivoimainen. Ei ole sattumaa, että kaikilla parranajoveitsillä on tämä muoto. Se on myös erittäin suosittu metsästysveitsissä nahan irrottamiseen ja lihan käsittelyyn. Koska terä on huomattavasti kaventunut, se on myös heikentynyt eikä siksi sovellu vaativiin tehtäviin, koska se voi vaurioitua paljon helpommin. Kuvissa on Kizlyar Supreme Colada ja partaveitsi Böker Manufaktur Solingen King Cutter.

veitsien hiomistyypit - Kizlyar Supreme Colada ontto hionta - knifestock veitsien hiomistyypit - Böker Manufaktur Solingen King Cutter ontto hionta - knifestock
Kizlyar Supreme Colada Böker Manufaktur Solingen King Cutter

veitsien hiomistyypit - konveksi hionta knifestock

Konveksi (convex)

Konveksi eli kupera terä on kupera kaari terän selästä aina terään asti. Tällä hionnalla ei ole lisäviistettä, koska hionta jatkuu suoraan terään asti. Tämän hionnan etuna on valtava kestävyys, koska koko terä on kuperan muodon ansiosta tukevampi. Tällaiset veitset ovat suosituimpia bushcraftissa. Tämän hionnan heikkous on viipalointi. Ihmiset pelkäävät usein konveksin hionnan teroittamista. Mutta jos tiedät, miten se tehdään, ei tarvitse pelätä mitään, mutta siitä puhumme seuraavassa artikkelissa. Ehkä tunnetuin veitsi konveksilla hionnalla on Fallkniven F1. Toisessa kuvassa on Real Steel Bushcraft Plus Scandi.

veitsien hiomistyypit - Fallkniven F1 konveksi hionta - knifestock veitsien hiomistyypit - Real Steel Bushcraft Plus konveksi hionta - knifestock
Fallkniven F1 Real Steel Bushcraft Plus

veitsien hiomistyypit - skandinaavinen hionta knifestock

Skandinaavinen (scandi)

Scandi-hionta näyttää suoralta kuin sapelihionta, mutta erona on, että sitä ei ole viimeistelty viisteellä. Tässä tapauksessa voidaan sanoa, että scandi-hionta on yksi suuri viiste. Kuten konveksi hionta, se on erittäin kestävä ja erinomainen puun työstämiseen. Toinen suuri etu on, että sen voi helposti teroittaa kivellä ilman erityistä taitoa. Kuitenkin, jos terä sattuu lohkeamaan ja haluat säilyttää hionnan, sen korjaamiseksi on poistettava melko paljon materiaalia terästä. Scandi-hiontaa käytetään useimmiten työ- ja ulkoiluveitsissä. Tunnetuimmat veitset tällä hionnalla ovat varmasti Morakniv. Kuvassa on ehkä tunnetuin Morakniv Companion ja tukevin Morakniv Garberg.

veitsien hiomistyypit - Morakniv Companion scandi hionta - knifestock veitsien hiomistyypit - Morakniv Garberg scandi hionta - knifestock
Morakniv Companion Morakniv Garberg

 

Yhteenveto ja päätelmä

Ei voida sanoa, että yksi hiomistyyppi olisi kaikessa parempi kuin muut. Jokainen niistä loistaa jossain eri asiassa. Selvennä siis, mihin tehtäviin kyseinen veitsi on ensisijaisesti tarkoitettu ja valitse sen mukaan. Jos yhdistät sen vielä hyvin terän paksuuden ja materiaalin kanssa, uskon, että onnistut valitsemaan ihanteellisimman veitsen. Toivomme, että tämä artikkeli auttaa sinua seuraavan veitsen valinnassa, mutta jos et silti osaa päättää, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä, ja autamme sinua mielellämme kaikessa.